Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Magyar aranyritkaság - arany 20 pengő, 1928, utánveret

Ár:
67.900 Ft
Cikkszám: GM-10-2003
Szállítási díj: 990 Ft
Közép-Európa kincse, a térség legerősebb pénze lehetett volna! Pénztörténeti aranyritkaság valósághű utánverete értékes aranyból (Au585).
Menny.:db

Leírás

Az arany 20 pengő Közép-Európa kincse, a térség legerősebb pénze lehetett volna, de a közelgő világválság miatt sohasem került forgalomba. Európában még élénken élt az I. világháború emléke, a vesztesek az újjáépítés mellett a jóvátétel terhét is cipelték. Mindezek ellenére az ország a pénzügyi stabilitás útjára lépett. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően önálló magyar pénzre volt szükség. Több lehetőség is felmerült (libertás, máriás), míg végül 1927. január 1-én bevezették az aranyalapú pengőt.

Az 1927-es jogszabályok arany 10 és 20 pengős pénzérmék kiadásáról is rendelkeztek, a gazdasági világválság betörése miatt azonban végül nem kerültek kibocsátásra. Az éremtervet az egyik legnagyobb magyar éremművész, Berán Lajos készítette el, melyet végül az 1960-as években egy állami tulajdonban lévő verde valósított meg. A színaranyból vert 20 pengős névértékű érmekből, a jelenleg ismert adatok szerint, mindössze 50 példány készült! A fel-felbukkanó példányok manapság milliós összegek fejében cserélnek gazdát.

Paraméterek

Anyag arany (Au585), ezüst (Ag415)
Minőség tükörveret
Súly 3,11 g
Átmérő 20 mm
Jelleg valósághű utánveret
Kollekció 1 érem