Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Történelmünk aranykincsei: nagyszentmiklósi kincs

Ár:
27.900 Ft
Cikkszám: TAK-03-2003
Szállítási díj: 1.490 Ft
A világhíres kincslelet egyik legismertebb darabja most színarany érmen kel életre. Az ivócsanak motívumát a hátlap klasszikus címerábrázolása teszi teljessé.
Menny.:db

Leírás

1799-ben az erdélyi Nagyszentmiklóson egy földműves bukkant a leletre, mely a mai napig felbecsülhetetlen értékkel és jelentőséggel bír! A színarany súlyban 10 kilogrammot nyomó aranykincs egyik legrejtélyesebb darabja a bikafejű, karmos ragadozó fantázialényt ábrázoló ivócsanak, mely eredetéről több elmélet is született.

Az avar kori kincs egy asztali készlet része lehetett, egyesek szerint viszont Attila, a hun vezér udvarából származhat. Van, aki szerint vallási ereklye, Székely Bertalan híres képén a hét vezér e csanakba folyatta vérét. Manapság szobrok, kutak, megannyi dísztárgy és ékszer készítéséhez szolgál alapul.

A legfinomabb színaranyból (Au9999) készült érem előlapján a legendás ivócsanak alakja elevenedik meg, hátlapján a 17. század nemes, fennkölt stílusát idéző, díszes címerpajzs ad méltó keretet a magyar címer és a rajta nyugvó Szent Korona alakjának. Az aranyérmen körbefutó hullámszegély visszafogott szépségével emeli ki az érem pompás motívumát.

Paraméterek

Anyag színarany (Au9999)
Minőség tükörveret
Súly 0,5 g
Átmérő 11 mm
Termék címkék: arany, címer, kincs, Vérszerződés