Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Utánveret, érmemásolat, utánzat…

Utánveret, érmemásolat, utánzat…

 

Törvényes újragyártás?

Írásunkkal az eredeti vereteket helyettesítő érmék világában segítünk eligazodni. Egy régi, értékes pénznek törvényes másolatai is létezhetnek, így, ahogyan arra cikkünk címe is utal, elöljáróban legfontosabb az alapfogalmakat tisztázni: a numizmatika utánvereteket, másolatokat és utánzatokat különböztet meg.

Ha az eredeti túl értékes…

Utánveretek általában nemzeti érték szempontjából fontos, de ritka érmékről készülnek. A német szaknyelv Neuabschlag, az angol restrike névvel illeti őket. Ezekből eredetileg is keveset vertek, vagy a történelem viharaiban elvesztek. Kibocsátásukra az eredeti kibocsátónak – nemzeti banknak, uralkodónak –, vagy ezek jogutódjának lehet módja. Amennyiben az fellelhető, az eredeti verőtővel (vagy lehető legjobb rekonstrukciójával) gyártják őket, az eredeti paraméterek szerint. Készülhetnek múzeumok számára, ha az eredeti túl értékes ahhoz, hogy a nagyközönség elé kerüljön, vagy régészek számára tanulmányozásra, illetve kereskedelmi célból, a fokozott gyűjtői igény kielégítésére. Az utánvereteket általában nem jelölik meg, csak a tanúsítványukból derül ki mivoltuk; egy szakavatott szem persze felfedezheti egy több évtizedes vagy több száz éves érme és az utánverete közötti tartásfokbeli különbséget. Az osztrák verde úgy jelöli meg kereskedelmi célú 1 dukát utánvereteit, hogy 1915-ös évszámmal látja el őket, amely esztendőben ezeket az érméket eredetileg nem verték.       

Az érmemásolatok kinézetre megegyeznek az eredetivel

Az eredeti pénzeket helyettesítő veretek másik csoportja az érmemásolatoké. Ezeket általában a gyűjtői igények kielégítésére készítik az állami pénzverdék vagy a numizmatikai magáncégek. Szándékuk soha nem a vásárlók megtévesztése, ezért ezek az érmék, ha kinézetre meg is egyeznek az eredetivel, certifikátumuk mindig felfedi valós paramétereiket és gyártójuk nevét. Nyersanyaguk nem feltétlenül egyezik meg az eredetiével, annál olcsóbb nemes- vagy színesfémből is készülhetnek. A másolatokon – az adott ország törvényeitől függően – szerepelhet valamilyen megkülönböztető felirat (replica, copy) vagy verdejel. A másolatok tehát világosan elkülönülnek a törvénytelen utánzatoktól, hamisítványoktól, amelyek kifejezetten a megtévesztés céljával készülnek, az eredeti érméket utánzó kinézettel, ám nem feltétlenül pontos másolatként, nemesfém érmék esetében pedig gyakran nem az eredeti nyersanyagból. A hamisítványok felismerésének ismérvei és óvatos vásárlással való elkerülésük módja azonban már egy másik írásunk témája lesz.

Tartalomhoz tartozó címkék: Az Ön hobbija